Luukas BOR UUTUUS!

Hyvin satoisa aikainen kauralajike. Lujakortisuus ja hyvä laatu takaavat monipuoliset käyttömahdollisuudet teollisuudessa, tiloilla ja viennissä.

Lajikekuvaus ja vertailutaulukko

Paino 600 kg

23,20 402,00  / pakkaus
530,00 670,00  /tn + alv

Kasvuaika

Luukas on yksi markkinoiden aikaisimmista kauralajikkeista. Sen vaatima lämpötilasumma on noin 940o C, mikä on samaa luokkaa virallisten lajikekokeiden mittarilajike Niklaksen kanssa. Aikaisuutensa ansiosta Luukas sopii viljelyyn kaikille kaurantuotantoalueille.

Sato

Luukas on aikaisten kauralajikkeiden kärkeä satoisuudessa ja se on menestynyt hyvin erilaissa kasvuoloissa. Erityisen hyviä satoja Luukas on tuottanut aikaisen kauran päätuotantoalueilla III- ja IV-viljelyvyöhykkeillä. Pidempi korsi tuo kuivuudenkestävyyttä, joka takaa hyvän sadon vaihtelevissakin kasvuoloissa.

Käyttötarkoitus

Luukas on valkokuorinen ja laadultaan erinomainen kaura. Sen jyvä on lähes Niklaksen kokoinen ja pienten jyvien osuus sadosta pieni. Luukas on ohutkuorinen ja todettu Borealin jalostajankokeissa myös lajikkeeksi, joka kuoriutuu hyvin. Sen rasva- ja beetaglukaanipitoisuudet ovat Niklaksen luokkaa. Erinomaisen laatunsa ansiosta Luukas on monikäyttöinen lajike, joka soveltuu niin mylly-, kuitu-, vienti- kuin rehukaurankin tuotantoon.

Laonkestävyys

Korreltaan Luukas on Niklaksen mittainen, mutta korrenlujuudeltaan vielä Niklastakin parempi. Jaettu kasvunsäädekäsittely on suositeltavaa, mikäli kasvustot ovat reheviä. CCC-valmisteita ei pääsääntöisesti saa käyttää mylly-/vientikauralle.

Taudinkestävyys

Luukaksen kestävyys kauran lehtilaikkua vastaan on hyvä. Peitattu siemen ja mahdollisimman monipuolinen viljelykierto pitävät tautiriskin alhaisena. Borealin omien testausten mukaan Luukaksen kestävyys Fusarium-sienten aiheuttamaa DON-toksiinikertymää vastaan on hyvä.

Viljelysuositus

Kauran vedentarve on muita viljoja suurempi, mikä on hyvä huomioida lohkovalinnassa. Öljy- ja palkokasvit sekä syysviljat ovat hyviä esikasveja kauralle.

Kauran voi kylvää kylmään maahan. Sopiva kylvötiheys on maalajista ja kylvöajasta riippuen 400–550 itävää siementä/m2.

Riittävä typpilannoitus varmistaa lajikkeen satopotentiaalin hyödyntämisen. Lannoituksen voi myös jakaa, jolloin sitä on mahdollista tarkentaa kasvukauden olosuhteisiin sopivaksi. Myös riittävästä mangaanilannoituksesta on huolehdittava.

Lisätiedot

Paino 600 kg

Tilaa tästä

23,20 402,00  / pakkaus
530,00 670,00  /tn + alv